maandag 25 januari 2016

De laatste voorbereidingen voor de ArcheoHotspot Utrecht



Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Deze week is het dan zo ver! Aanstaande woensdag 27 januari is de feestelijke opening van de ArcheoHotspot Utrecht. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor het ArcheoLAB. Als voorproefje nemen we alvast een kijkje achter de schermen. Vanaf zondag 31 januari is de ArcheoHotspot Utrecht open voor publiek.



Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen van het ArcheoLAB. De vitrines worden ingericht, de beeldschermen worden gemonteerd en de vrijwilligers worden klaargemaakt voor hun eerste week in het ArcheoLAB. Voor ons was dit een magisch moment, maanden aan voorbereidingen en het eindresultaat mag er zeker zijn! Nu gaat het echt beginnen!



In het ArcheoLAB komen vijf tijdvakken te staan met elk een eigen thema, namelijk prehistorie, Romeinse tijd, vroege middeleeuwen, late middeleeuwen en de nieuwe tijd. Het inrichten van deze vitrines is een enorm precisiewerk. De vondsten in de vitrines zijn samengesteld door het provinciaal depot van bodemvondsten van Utrecht en de AWN. Alle vitrines geven een heel mooi beeld van wat voor soort vondsten je vindt in de provincie Utrecht en natuurlijk wat men gebruikte in de verschillende periodes.



Deze week worden ook de vitrines van het Universiteitsmuseum ingericht met een mediterrane collectie die voornamelijk uit Grieks aardewerk zal bestaan. Met deze collectie gaan op de maandagen in het ArcheoLAB de archeologiestudenten van de Universiteit Utrecht aan de slag. Als je meer wilt weten over Mediterrane Archeologie is het zeker de moeite waard om op de maandag middag een keertje langs te komen.



Voor ons is het aftellen begonnen naar de opening. Wat er nu staat is prachtig en het ArcheoLAB wordt een plek waar jong en oud van gaat genieten. Hier zullen binnenkort niet alleen vrijwilligers aan het werk gaan maar zal ook het verhaal van Utrecht verteld worden. U bent van harte welkom in het ArcheoLAB vanaf 31 januari in het Universiteitsmuseum.
 

maandag 18 januari 2016

Utrecht in de steigers

Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Sinds mijn vorige blog stukje in december is er heel veel gebeurd rondom de ArcheoHotspot Utrecht. Zo begonnen we met het werven van vrijwilligers, een preview op 10 januari, de voorbereidingen voor de inrichting en natuurlijk de opening op 27 januari. Hier zijn we natuurlijk nog druk mee bezig. 

Kinderen aan het werk met Romeins materiaal tijdens de Nieuwjaarsduik in de Winkel van Sinkel.
Op 10 januari hadden we tijdens de Nieuwjaarsduik in de Winkel van Sinkel een preview van de ArcheoHotspot Utrecht. Hier konden kinderen werken met Romeins materiaal uit Fort Vechten (Fectio). Daarnaast was er een museumspecial over C14 datering, hier moest je dan erachter komen hoe oud het mysterieuze bot was (en van welk dier). Deze dag is bezocht door honderden mensen.
Kom jij erachter hoe oud dit bot is?
Begin december 2015 ging de vrijwilligersvacature online voor de ArcheoHotspot Utrecht en verschenen mooie stukjes in diverse stads en regiobladen. Op de vacature hebben we ontelbare brieven en mails van mensen ontvangen die stonden te trappelen om te beginnen in de ArcheoHotspot Utrecht. De vacature was zelfs zo populair dat er inmiddels een wachtlijst is aangelegd.

Op dit moment hebben we een groep van ongeveer 70 vrijwilligers die vanaf 31 januari gaan beginnen in de ArcheoHotspot Utrecht. Daarnaast moeten deze vrijwilligers goed voorbereid worden op het werk in de ArcheoHotspot. Om deze reden hebben we twee introductiebijeenkomsten georganiseerd op donderdag 14 en zaterdag 16 januari. Tijdens deze bijeenkomsten stelde ons in de gelegenheid om met iedereen kennis te maken en om meer over het project te vertellen en wat je daarin gaat doen als vrijwilliger. 

Henk Rebel vertelt over vrijwilligerswerk in de AWN.
Wat vertel je dan tijdens zo'n bijeenkomst? Op deze bijeenkomsten vertel je meer over alle betrokken partners (namelijk de AWN, het Universiteitsmuseum van Utrecht en landschap Erfgoed Utrecht), wat is een ArcheoHotspot, wat doe je daar als archeoloog/vrijwilliger, hoe werkt het inroostersysteem, enzovoorts. Voor de laatste presentatie hadden we Meliantha Lelieveld (archeoloog en vrijwilliger in de ArcheoHotspot Amsterdam) uitgenodigd om meer te vertellen over vrijwilligerswerk in de ArcheoHotspot Amsterdam.

Aan het einde van de bijeenkomst zijn we met alle (aspirant) vrijwilligers gaan kijken naar de locatie waar de ArcheoHotspot Utrecht gaat komen in het Universiteitsmuseum over minder dan twee weken. Hier stonden op dat moment nog wat lege vitrines en kasten die komende week rijkelijk gevuld gaan worden met archeologie uit verschillende periodes. Iedereen liet dit beeld verder op zich inwerken en werd alleen nog maar enthousiaster!

Komende week gaan we ons druk bezig houden met het inplannen van de vrijwilligers, de inrichting en opbouw van de ArcheoHotspot Utrecht, er valt namelijk nog veel te doen tot aan de opening. Wij hopen u op 27 januari tijdens de opening of vanaf 31 januari in de ArcheoHotspot Utrecht te ontvangen.


vrijdag 8 januari 2016

Mijn stage bij ArcheoHotspots

Hallo iedereen!

Ik ben Louise, 23 jaar, en studente Archeologie aan de Universiteit Leiden. In het kader van een Maatschappelijk Stage ben ik afgelopen oktober begonnen bij ArcheoHotspots. Het Maatschappelijk Stage heeft als doel om naast ervaring op te doen op het archeologische veld, ook ervaring te krijgen met de terugkoppeling van archeologie op de samenleving. Daar is ArcheoHotspots dus perfect voor! De samenwerking die wordt aangegaan tussen verschillende belanghebbenden van archeologie spreekt me erg aan en vind ik ontzettend belangrijk. Uiteindelijk gaat het erom dat er meer draagvlak komt voor archeologie, en dat moet je samen doen! Ik vind dat ArcheoHotspots hier grote stappen in zet!

louise.jpgMijn taak bij ArcheoHotspots is om de verschillende ArcheoHotspots te evalueren. Dit heeft als doel om te achterhalen of alles goed gaat met het project en wat er eventueel beter kan. In eerste instantie gaat het om de ervaring van de vrijwilligers en medewerkers, maar ook om de bezoekers. Voor de evaluatie heb ik enquêtes voor de vrijwilligers en de bezoekers gemaakt en interviewvragen voor de hoofdvrijwilligers en medewerkers geformuleerd. In ArcheoHotspot Amsterdam vond al in februari 2015 een eerste evaluatie plaats, door middel van een enquête voor de vrijwilligers. Deze kon ik dus goed gebruiken voor de nieuwe enquête, waarbij het mijn doel was om deze zoveel mogelijk hetzelfde te laten, zodat er vergelijking mogelijk is tussen de resultaten. Omdat er in Amsterdam dus al een enquête is geweest, houdt de tweede evaluatie van de vrijwilligers ook interviews in.

Ik merk dat ik erg veel leer van deze stage; mijn communicatie skills zijn zeker verbeterd! Het is erg leuk om met veel verschillende mensen in aanraking te komen. Ik krijg met deze stage ook een goed beeld van de verschillende belanghebbenden en stakeholders van archeologie, en hoe je hiermee het beste kunt communiceren. Hoe kun je dit beter leren dan in de praktijk?! Het is ook erg leuk en leerzaam om ervaring op te doen met het maken van enquêtes, het houden van interviews en het verwerken van de resultaten van deze onderzoeksmethoden.

Ik zit nu alweer in de laatste maand van mijn stage; de studie gaat immers gewoon door en wordt weer een stuk drukker vanaf februari! Deze maand hou ik me dus echt bezig met het afnemen van de interviews, alle voorbereidingen zijn inmiddels getroffen. In februari ga ik tussen de studie door alle gegevens verwerken en uitwerken in een evaluatieverslag. Na wat aanvankelijke communicatie problemen is alles gelukkig helemaal goed gekomen, en over het algemeen heb ik veel plezier met mijn stage. ArcheoHotspots is een ontzettend leuk project, waar we naar mijn idee veel behoefte aan hebben vanuit de maatschappij!

Groetjes,
Louise