vrijdag 12 februari 2016

ArcheoHotspots: de eerste twee weken als stagiair

Hallo Allemaal!

 

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Nicolien Middag, tweede jaars student Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie. Voordat ik aan mijn studie bij de Reinwardt Academie begon, heb ik ook nog twee jaar Archeologie gestudeerd in Deventer.

Ik ben samen met Jaap Smulders de komende vier maanden stagiair bij ArcheoHotspot, met Marloes van der Sommen als onze begeleidster. Tijdens mijn stageperiode zal ik me bezighouden met programmering, communicatie en pr van ArcheoHotspots landelijk.

 

Mijn eerste twee weken stage kan ik alleen maar vergelijken met het meegenomen worden door een regenboogkleurige wervelwind. Het was afwisselend, druk, veelzijdig en geweldig.

In de eerste week alleen al konden we de opening van de ArcheoHotspot in Utrecht en de opening van het DWDD pop-up museum in het Allard Pierson bijwonen. Dat is twee keer in één week champagne drinken en netwerken, buiten werkuren natuurlijk.

Want dat is niet wat deze stage inhoudt, het houdt ook in dat je, je veel moet gaan inlezen in een organisatie die al anderhalf jaar bestaat en hun doel, het verbreden van het archeologisch erfgoed.

 

In mijn geval sluit ArcheoHotspots aan bij mijn eigen ervaringen in de archeologie. Het is een prachtig vak, maar het is erg belangrijk dat het publiek ook weet wat archeologie inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Als voormalig archeologie student ben ik zelf vaak tegen de muur aangelopen dat mensen gewoon niet begrijpen waarom je helemaal blij wordt van ‘scherfjes uit de grond.’

Toch ben ik er van overtuigd dat bijna iedereen wel een beetje archeoloog in zich heeft zitten. 

 

Even een anekdote om mijn statement uit te leggen: Ik kan me nog de eerste keer herinneren dat ik mijn moeder meenam naar de ArcheoHotspots in Amsterdam. Ze had al zo vaak mijn verhalen, over wat in haar optiek potjes en scherfjes zijn, moeten aanhoren dat ze nu toch maar meeging om het in het echt te zien. We waren nog maar net in het ArcheoLab of ze stond al bij de tafel vol met Faience/Majolica aardewerk en terwijl ik met één van de vrijwilligers aan het praten was, had zij al een heel Faience bord in elkaar gezet. Ik stond met open mond te kijken, hoe mijn moeder zichzelf helemaal verloor in het reconstrueren van de ene schotel na de ander.

 

In mijn eerste twee weken van stage, heb ik dat moment dat mensen de archeoloog in zichzelf ontdekken nog veel vaker mogen aanschouwen. Bij de opening van ArcheoHotspots Utrecht stond de jongste vrijwilliger, Cleo (8 jaar), te kijken naar de tafel vol scherven zoals de meeste kinderen van haar leeftijd zouden kijken naar speelgoed in de winkel. Bij Amsterdam ben ik al een paar keer in gesprek gegaan met de vrijwilligers, die dan enthousiast vertellen over hun ervaringen in de Archeologie.

En het zijn juist deze verhalen, dit enthousiasme waaraan ik denk als ik achter het bureau zit en probeer een programmering in elkaar te zetten, want ik maak het niet voor mezelf of voor Marloes, maar voor het publiek in de hoop nog veel meer mensen hun innerlijke archeoloog te laten ontdekken.

Even voorstellen...

Hallo iedereen, mijn naam is Jaap. Ik ben tweedejaars student op de Reinwardt Academie. Ik loop nu sinds 25 januari stage bij de ArcheoHotspots. Op mijn opleiding leer ik breed de skills die je nodig hebt in het erfgoed veld. Maar mijn stage zal anders zijn, mijn focus van de stage ligt vooral op vrijwilligersmanagement en coördinatie. Dit is een vak apart en ben ik redelijk onbekend in. Maar dat veranderen meteen in de eerste week, samen met Marloes bezocht ik een intervisie en workshop vrijwilligers begeleiden van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Deze stage biedt mij niet alleen leuk en leerzaam werk, het biedt ook leuke evenementen. Zo had ik meteen de eerste week de kans om bij de opening van de nieuwe locatie in Utrecht te zijn en bij de Opening van het pop-up museum. Ik ben zeer enthousiast over mijn stage en kijk met veel plezier uit naar de komende vier maanden.




dinsdag 2 februari 2016

Feestelijke opening ArcheoHotspot Utrecht



 Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Vorige week woensdag 27 januari was de grote opening van ArcheoLAB in het Universiteitsmuseum van Utrecht, het ArcheoLAB ging zondag 31 januari open voor publiek. Vandaag blikken we terug op een veelbewogen week.

Openingswoord van Mariëtte Pennarts.
Tijdens de opening op 27 januari waren maar liefst 180 mensen aanwezig om een eerste blik te werpen op het nieuwe ArcheoLAB. Het openingswoord werd gedaan door Paul Voogt waarna werd overgeschakeld naar een live verbinding met het Archeologisch depot van Utrecht. Hier werd Annette Bakker, gemeentelijk archeoloog door Marloes ten Kate geïnterviewd over een aantal bijzondere vondsten, namelijk misbaksels! Hierna volgde het woord van de gedeputeerde Mariëtte Pennarts en moesten alle partners met elkaar een vaas in elkaar knutselen. Een mooie bezegeling van een goede samenwerking

Het lint wordt doorgeknipt door Mariëtte Pennarts en Cleo Huis in 't Veld.
Eenmaal toen het lint was doorgeknipt kon iedereen niet wachten om het ArcheoLAB te bezoeken. Iedereen raakte enthousiast met elkaar in gesprek en vrijwilligers werden alleen nog maar enthousiaster van het Romeinse materiaal wat op tafel lag. bezoekers gingen hier zelfs meteen mee aan de slag. Deze opening was een mooi moment en daar moest goed op gedronken worden.

Er werd al enthousiast gepuzzeld!
Voor het publiek ging het ArcheoLAB pas op zondag 31 januari open. Dit was een zeer druk bezochte dag met ruim 388 bezoekers. In het ArcheoLAB was het een komen en gaan van kinderen, volwassenen en geïnteresseerden. Sommige mensen waren op een gegeven ogenblik niet meer weg te krijgen bij het uitzoeken van het Romeinse aardewerk. Het Romeinse materiaal stelde ons niet alleen in staat om wat te laten zien van deze periode maar ook om mooie verhalen te vertellen. Hier maak je mensen niet alleen heel enthousiast van, maar gaat de archeologie ook echt leven!

De eerste bezoekers komen binnen in het ArcheoLAB.
De museumspecial was ook weer van de partij. Het universiteitsmuseum heeft een aantal botten in de collectie die duizenden jaren oud zijn. Door middel van koolstofdatering moet je erachter komen hoe oud deze botten daadwerkelijk zijn. De museumspecial zal elke week zondag in het ArcheoLAB zijn om 12:30 en 15:00.

Kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal over koolstofdatering.
Morgen gaat de eerste grote ploeg van vrijwilligers aan de slag in het ArcheoLAB, een spannende dag. Zij zullen aan de gang gaan met Romeins aardewerk wat afkomstig is uit Bunnik. Dit wordt gedetermineerd, gesorteerd en verder uitgezocht. Een mooie klus om mee te beginnen.

We blikken terug op een geslaagde opening.